Řasy, které Ti budou závidět

S přibývajícím věkem se mnozí z nás setkávají s problémem řídnoucích a méně výrazných řas. Proč se to děje a co s tím můžeme udělat?

V tomto článku se podíváme na důvody stárnutí řas a nabídnu Ti praktické tipy, jak jejich vzhled zlepšit.

Zrod tohoto článku

Před několika týdny mi redakce časopisu Žena a život zadala napsat článek – představ si, ten nejčtenější magazín! Moje radost byla nekonečná. Všechno bylo naplánované: obsah, formát, deadline. Psala jsem s takovým nadšením, že jsem skoro zapomněla dýchat.

Ale pak přišel ten osudový okamžik – místo odeslání článku jsem byla na konferenci Ženy ženám v Brně a zapomněla jsem materiály včas odeslat. Když jsem si uvědomila, co se stalo, snažila jsem se situaci napravit, ale bylo pozdě. Redakce musela najít náhradní obsah. Moje frustrace a zklamání byly obrovské.

Nicméně, každý trapas může být začátkem něčeho nového. V rozhovoru s redaktorkou jsme došly k úžasnému nápadu – psát pravidelně odborné články na téma krása a vitalita žen. Právě první ze série těchto článků Ti dnes přináším!

Pojďme podívat na to, proč naše řasy s věkem řídnou a jak je můžeme udržet krásné a husté.

Proč řasy s věkem řídnou?

Stárnutí je přirozený proces, který postihuje všechny tělesné tkáně, včetně řasinkového epitelu – vrstvy buněk produkující řasy. S věkem epitel vysychá, produkuje méně řas, a ty jsou méně kvalitní. Další faktor je snížená aktivita očí, což je důsledek digitalizace našeho světa. Čím méně jsou oči aktivní, tím rychleji ztrácí svou vitalitu.

Pro udržení zdraví řasinkového epitelu je důležité zvýšit cirkulaci krve a urychlit tak regenerační procesy. Buňky v těle potřebují správnou hydrataci a výživu, podobně jako houba potřebuje být nasáklá vodou, aby byla plně funkční. Hmatové techniky a práce s diagnostickou tyčinkou mohou být v tomto směru velmi užitečné.

S věkem také klesají hladiny hormonů, které v mládí přispívají k hustým a dlouhým řasám. Pro omlazení řas a celkově celého organismu může být velmi přínosná hormonální jógová terapie.

Jak si udržet krásné, dlouhé a husté řasy?

Aktivujte řasinkový epitel:

  • Zvýšením cirkulace krve v oblasti, odkud řasy vyrůstají, můžete podpořit jejich růst. Pomůže vám hmatová technika vycházející z východního učení. Použijte diagnostickou tyčinku a věnujte této technice 30 vteřin denně. Poté aplikujte ricínový olej.

Vyživte tělo zevnitř:

  • Nejrychlejší změny zaznamenáte při zapojení hormonální jógové terapie, ideálně 3x až 5x týdně. Výsledky jsou dechberoucí a neprojeví se pouze na řasách.

Jaké přípravky používat pro podporu kvality řas?

Diagnostická tyčinka:

  • Používejte ji denně po odlíčení ke stimulaci řasinkového epitelu.

Ricínový olej:

  • Za studena lisovaný ricínový olej je výživný balzám na vlasy, vousy, řasy a obočí.

Hormonální jógová terapie

Tato technika omlazuje organismus a zlepšuje kvalitu řas. Můžete ji praktikovat z pohodlí domova podle DVD se zakladatelkou Dinah Rodrigues nebo se mnou online či na živých lekcích.

Je kvalita řas dána geneticky, nebo ji můžeme vylepšit?

Kvalita řas je do určité míry ovlivněna genetikou, ale není to neměnný osud. Často přejímáme návyky a způsoby péče o řasy od svých rodičů. Pokud chcete mít vitálnější řasy než vaši rodiče, je nutné jim poskytnout lepší péči, než jakou jste viděli u nich.

Nejčastější chyby v péči o řasy

Nedostatečný pohyb víček:

  • Snížená aktivita očního okolí, způsobená zejména prací u počítače, vede k ochabnutí víček a řas. Statické sledování obrazovky způsobuje zkracování zadních svalů oka, vtahování bulvy dovnitř a přepadání víček. Nedostatek mrkání způsobuje vysychání oka.

TIP: Jednoduchý, ale účinný cvik z face yogy – „mrkačka“ – provádějte alespoň jednou denně.

Používání umělých řas:

  • Nalepené řasy jsou krásné okamžitě, ale dlouhodobě přetěžují horní víčka a vlastní řasy, což může mít negativní dopad za 5-10 let.

Pamatujte, že s věkem potřebují naše řasy více péče a pozornosti. Věnujte jim pravidelnou péči, zvyšujte cirkulaci krve a dbejte na správnou výživu. Výsledky na sebe nenechají dlouho čekat a vy si budete moci užívat krásné, dlouhé a husté řasy po dlouhá léta.

Miluji život a jsem požitkář, užívám si každou chviličku. Nebylo tomu tak vždy. Před lety jsem věřila na tvrdou práci a život plný starostí. Až vlastní (ne)zdraví zastavilo můj úprk za … už ani nevím čím. Jóga se mi stala lékem, mámením, posláním, profesí. Fascinuje mě moudrost a samoléčebné schopnosti, kterými jsme všichni vybaveni. Jóga mi do života přinesla zdraví i radost. Obličejová jóga mě zbavila pigmentových skvrn. Hormonální jóga napravila (ne)plodnost a vnesla mír do duše. Cvičení po těhotné maminky mi pomáhá zvládat změny vlastního těla. Svým klientům předávám pohybem radostnou energii, cestu k životnímu elánu, k uzdravení, k sebelásce. Vedu semináře, píšu články, točím videa, tvořím online kurzy... Jsem autorkou Učebnice Omlazujících technik. Hrdá jsem na výsledky výcviku 21 dní pro krásu, který v krátkém čase omlazuje tváře o několik let. Ráda se o své poznání podělím i s vámi. Více o mém příběhu si počtěte v Učebnici Omlazujících technik.

Získejte zprávu o novém článku jako první

Nechcete se připravit o novinky na mém blogu? Nechejte mi zde svůj e-mail a jakmile se zde objeví nový článek, pošlu vám na něj odkaz.